دبیرستان البرز

دبیرستان دخترانه البرز

دبیرستان البرز

دبیرستان دخترانه البرز

۷ مطلب در خرداد ۱۳۹۷ ثبت شده است

نا امید

اکنون زمان ناامیدی نیست

بسیار شنیده‌ایم که ایام نوروز را دوران طلایی می­نامند؛ دورانی که داوطلبان با یک برنامه‌ریزی دقیق و حساب شده، می­توانند بهرۀ بسیاری از مطالعۀ خویش ببرند؛ اما من معتقدم که اردیبهشت و خرداد ماه، دوران طلایی هر داوطلب آزمون سراسری است؛ دورانی که تعداد قابل توجهی از داوطلبان به بهانۀ خستگی، بی‌حوصلگی، ناامیدی یا اینکه نمی­دانند چه باید بخوانند، به مطالعه پشت می­کنند و زمان گرانبهای خود را به بطالت می­گذرانند. توجه داشته باشید که اگر دوران طلایی تعطیلات نوروزی  14 یا 15 روز است، شما در اردیبهشت و خرداد 60 روز ارزشمند را در دسترس دارید و چون در این ایام، کتاب‌های درسی تمام شده است، می­توانید با جمع‌بندی و دوره کردن دروس، به مباحث درسی مسلط شوید و با زدن تست‌های زمان‌دار و مجموعه‌ای، خود را برای آزمون سراسری آماده سازید.

یکی از بزرگترین مشکلاتی که برخی از داوطلبان در این ایام دارند، حس ناامیدی است؛ چرا که با خود می‌گویند در این مدت کوتاه باقی مانده، نمی­توانند ضعف­های خود را پوشش دهند و عقب ماندگی­هایشان را جبران کنند تا بتوانند به رتبه و در نهایت رشتۀ ایده‌آل خود دست یابند. این حس ویرانگر، باعث می‌شود که از توانایی‌ها و امکانات موجود بخوبی بهره نبرند و زحمات چندین ماهه یا حتی چندین ساله‌شان به ثمر ننشیند و در آزمون سراسری در حد توانایی‌ها و آمادگی خود پاسخگوی سؤال­ها نباشند.

حال با توجه به گذشت نیمی از این دوران طلایی، کارهایی را که در این نیمه باقی مانده از دوران یاد شده باید انجام دهیم، بررسی می‌کنیم.

چه باید کرد؟

پیروزی­های کوچکتان را جشن بگیرید

به اهداف کوچکتر بیندیشید؛ برای مثال، به جای اینکه به درصدی که در درس شیمی خود در آزمون سراسری کسب خواهید کرد، فکر کنید، هدفتان را مطالعۀ یکی از مباحث شیمی که در آن ضعف دارید، قرار دهید و همان مبحث را به دقت بخوانید و به تست‌های مرتبط با  آن پاسخ دهید (مبحثی را که برایتان خیلی سخت نیست، اما کاملاً هم به آن مسلط نیستید، انتخاب کنید. دقت کنید که اگر مبحثی را بلد نباشید و برایتان خیلی سخت باشد، بیشتر عامل ناامیدی شما خواهد شد). هنگامی که توانستید به تست­ها پاسخ دهید، به خودتان جایزه بدهید و اظهار شادمانی کنید.

در نظر گرفتن اهداف کوچک، به عنوان پله‌هایی برای رسیدن به هدف غایی، علاوه بر ایجاد حس تنوع، احساس پیروزی را در شما تشدید می­کند و باعث می­شود که حس موفقیت و اقتدار و تسلط بر زندگی، در شما استمرار یابد.

ناامیدی، محصول بی‌تحرکی است

ناامیدی، محصول بی‌تحرکی، و بی‌تحرکی، محصول ناامیدی است. اگر در راستای هدفتان به جای دست روی دست گذاشتن، اقدامی کنید، احساسی که در گذشته مبنی اینکه هرگز نمی‌توانید به آن چه می‌خواهید برسید داشتید، ناپدید می­شود؛ در واقع فعالیت برای دستیابی به اهدافتان، به شما حس قدرت را القا می­کند. انجام این کار، پیامی را به مغز مخابره می­کند مبنی بر اینکه شما کنترل کامل زندگی خود را عهده دار هستید.

بعضی از داوطلبان می­گویند با آنکه اقدام کرده‌اند، اما به آنچه که خواسته‌اند نرسیده‌اند. به این دسته از دوستان باید گفت موقعیت شما با حرکت کردن در مسیری که به آن تمایل دارید، به طور طبیعی از موقعیت امروزتان بهتر خواهد شد، و البته احتمالاً به مقصدتان هم خواهید رسید.

در زمان حال زندگی کنید

چرا وقتم را بیهوده هدر دادم؟چرا در مطالعۀ دروس پایه کوتاهی کردم؟ چرا و چرا ....

این روزها، به جای اینکه دایماً به فکر گذشته باشید و خودتان را به خاطر کارهایی که انجام نداده‌اید، سرزنش بکنید یا اینکه نگران آینده باشید و به حوادثی که ممکن است رخ بدهد یا شرایطی که امکان دارد برایتان پیش بیاید، فکر کنید، در زمان حال زندگی کنید و ذهنتان را به موقعیت کنونی‌تان معطوف کنید.

برای اینکه بتوانید ذهنتان را در زمان حال نگه دارید، روزتان را به بازه­های دو ساعته تقسیم کنید و در پایان دو ساعت، هر زمان که به چیزی غیر از زمان حال فکر کردید، روی یک برگۀ کاغذ، علامت ضربدر بزنید و تلاش کنید که افکارتان را به هر آن چه در زمان حال انجام می­دهید، معطوف کنید، و حتی اگر به این فکر می‌کنید که چه وقت این دو ساعت تمام می­شود، دوباره روی کاغذتان نیز ضربدر بزنید؛ یا اگر به این فکر می­کنید که پس از پایان دو ساعت چه کاری باید انجام دهید، باز هم روی کاغذ ضربدر بزنید و در زمان حال باقی بمانید. هر روز سعی کنید تا تعداد ضربدرهایی را که روی کاغذ می­زنید، کاهش دهید. در پایان هفته، باید پیشرفت قابل ملاحظه­ای داشته باشید.

این دنیا فانی و گذراست

واقعیت غیر قابل انکار این است که هیچ چیز در زندگی، جاودانه نیست؛ پس بهترین راه برای شما این است که به جای آنکه به گذشته‌ای که از دست رفته یا به آینده‌ای که نامعلوم است فکر کنید، به هر آن چه که در زمان حال اتفاق می­افتد، واکنش نشان دهید؛ البته این سخن، بدان معنا نیست که نباید برای آینده‌تان برنامه­ریزی نمایید؛ بلکه نباید خود را برای حوادث احتمالی که ممکن است پیش بیاید، نگران کنید و زجر دهید. لازم است که برای آیندۀ خودتان، به طور منطقی برنامه‌ریزی کنید، اما از زمان حال نیز لذت ببرید.  

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ خرداد ۹۷ ، ۰۹:۴۴
Mirrashid

test

تمرین تست‌زنی و مهارت‌های آن

یکی از کارهایی که شما داوطلبان عزیز در روزهای منتهی به آزمون سراسری باید انجام دهید، تمرینات تست‌زنی است. این تست‌زنی باید به صورت تست‌زنی سرعتی و دقیقاً در شرایطی شبیه کنکور انجام گیرد تا به نتیجه‌ای که ما از آن انتظار داریم، منتهی شود. تست‌زنی سرعتی شرایط و مقدماتی دارد که حتماً باید به آنها دقت کنید. برای اینکه بتوانید نتایج مطلوبی در آزمونهای تستی و مخصوصاً کنکور کسب کنید، باید سه اصل اساسی را مدّ نظر قرار دهید. این اصول بترتیب عبارتند از: دانش، سرعت و دقت.

      همه داوطلبان برای آمادگی در آزمون سراسری، از مدتی قبل مطالعه را شروع کرده‌ و بسته به تلاش و جدّیتی که به خرج داده‌اند، الان در سطحی از دانش و اطلاعات لازم برای شرکت در کنکور هستند. قبل از ادامه بحث، توصیه ما به همه شما عزیزان داوطلب این است که بدون نگرانی از میزان مطالعه یا آمادگی خود برای کنکور و بدون استرس، در روزهای آتی فقط و فقط به ادامه مطالعه و آمادگی خود برای شرکت و حضور موفق در این آزمون مهم فکر کنید و حواشی را دور بریزید؛ زیرا پرداختن به حواشی و استرس ناشی از آن، تاثیر مخربی بر شما می‌گذارد و باعث می‌شود تا شما نتوانید بموقع از اطلاعات و مطالبی که خوانده‌اید، استفاده کنید؛ پس شاد و پُر امید و قبراق و همراه با توکل به خدا، آخرین قدم‌ها را هم بردارید. این را هم بدانید که مرحله تمرین تست‌زنی سرعتی، یکی از مراحل مهم آمادگی برای کنکور است، و اگر شما بتوانید در این مرحله خوب عمل کنید، تاثیر زیادی بر نتیجه کنکور خود خواهید گذاشت.

به خاطر داشته باشید که چهار عامل مؤثر برای افزایش سرعت عمل در تستزنی، مطالعه مفهومی و معنیدار کردن مفاهیم، شادابی و سرحال بودن، تمرین و رکوردگیری در تستزنی و تمرکز و آرامش است. همان‌طور که اشاره کردیم، تا الان، بخش مهمی از زمان برای مطالعه به منظور آمادگی در کنکور سپری شده است؛ اما شما می‌توانید با تمرینات تست‌زنی صحیح و سایر کارهایی که باید در این مدت انجام دهید، تا حدود زیادی پیشرفت کنید.

به عنوان مقدمه کار و به منظور آماده شدن برای تست‌زنی سرعتی، حتماً مروری سریع از خلاصه‌ها یا آنچه که قبلاً زیر آنها خط کشیده‌اید، داشته باشید. ما خیلی وقت‌ها مطالعه نمی‌کنیم که چیز جدیدی را یاد بگیریم، بلکه بسیاری اوقات مطالعه‏ می‏کنیم تا چیزهایی را که فراموش کرده‌ایم به خاطر بیاوریم. مرور سریع به شما اجازه می‌دهد تا در مرحله تست‌زنی سرعتی، بتوانید سریع‌تر به جواب برسید و تعداد گزینه‌های صحیح شما بیشتر باشد.

در زمان برگزاری آزمون سراسری، از هر سؤال به سؤال دیگری رفتن و از یک مطلب به مطلب دیگر فکر کردن، به سرعت عمل و تسلّط زیادی نیاز دارد. هدف از حل تست در این مرحله، تست‌زنی سرعتی و، در هفته‌های منتهی به کنکور، افزایش سرعت عمل، تسلط بر کنترل وقت و ایجاد نگاه جامع به دروس است. برای انجام این کار، بسته به برنامه خود، از دو هفته پایانی مانده به آزمون سراسری، بیشتر یا کمتر از این مدت، قبل از ظهر در شرایط کاملاً شبیه سازی شده، لباس بپوشید، پشت میز بنشینید، زمان بگیرید و هر بار، بترتیب از آزمون‌های جدید به قدیم، از خودتان آزمون بگیرید و پس از تمام شدن مهلت پاسخگویی، سؤال‌های حل نشده را، بدون در نظر گرفتن وقت، حل کنید و سپس بعد از ظهر همان روز، آزمون خود را بررسی کنید، اشکالات را در بیاورید و برای هر درس، قسمت هایی را که باید مجدداً مرور و جمع‌بندی شوند، علامت بزنید و براساس آن، برنامه مطالعه دو روز آینده‌تان را مشخص نمایید. برای پاسخ به اولین دسته تست‌ها، زمانی را برای خود در نظر نگیرید؛ اما بعد از زدن تست، اشکالات خود را بر طرف کنید و همه پاسخ‌ها، حتی پاسخ تست‌هایی را که به آ‌نها جواب صحیح داده‌اید، با دقت مطالعه و بررسی کنید. شاید پاسخنامه، راه کوتاه‌تر و مناسب‌تری ارایه کرده باشد؛ در این صورت، آن راه حل را جایگزین راه حل خود کنید. این نکات به سرعت عمل ما خواهند افزود و با یادگیری تدریجی راه حل‌های کوتاه، بتدریج، الگوریتم تبدیل معلومات تشریحی به راه حل‌های کوتاه‌تر، در ذهن ما شکل می‌گیرد.

نگران بقیه قسمت‌ها هم نباشید؛ اگر مهم باشند در آزمون‌های بعدی از آنها هم تست می‌آید و به این ترتیب می‌توانید آنها را نیز مطالعه کنید؛ در واقع اگر به دلیل کمبود وقت نتوانستید همه تست‌های یک درس را به طور کامل حل کنید، جای نگرانی نیست؛ چون می‌توانید در آینده، به مناسبت‌های گوناگون، بخشی دیگر از تست‌های باقی‌مانده را حل کرده و کار قبلی را کامل‌تر کنید؛ به همین شکل، هم زمان درس مورد نظر دوره می‌شود و یادگیری ما هم به صورت پلکانی افزایش می‌یابد.

در واقع اگر برای تعیین نیاز خود در دروس اختصاصی، اینگونه عمل نمایید که در هر درس، بخشی از آن درس را بخوانید که بیشترین تعداد سؤالاتغلط یا «نزده» در آزمون مذکور از آن بخش یا فصل کتاب باشد، حال اگر شما در بازه سه روزهبعدی، تست مجموعه‌ای دیگری را از خود آزمون بگیرید، این بار، نیاز به مطالعه بخش‌هایدیگری از دروس را خواهید داشت، و بعد از اینکه چند بار به این نحو عمل کردید، خواهیددید که مهم‌ترین بخش‌های کتاب‌ها را، که بیشترین ضعف را در آنها داشته‌اید، مورد مطالعه قرارداده اید. اگر هنوز هم متقاعد نشده‌اید که این روش، بسیار مفید است، دست کم دو دوره این کار را انجام دهید تا در آزمون سوم (روز هفتم) متوجه شوید که چه تحولی دریادگیری شما ایجاد شده است. داوطلبان عزیز! توجه داشته باشید که نمی‌توان تعداد آزمون‌ها را برای همه داوطلبان یکسان دانست، بلکه بسته به میزان آمادگی داوطلبان و مباحثی که بعد از آزمون باید مرور و رفع اشکال شود، این تعداد متفاوت است، و ممکن است که داوطلبی در طی سه هفته، بیست آزمون و داوطلب دیگر در همین مدت، هفت آزمون را بررسی کند.

اگر نمره اولین دسته از تست‌های دروسی که قبلاً مطالعه کرده‌ایم، کمتر از چهل درصد باشد، تست زدن را متوقف می‌کنیم. در این روش، ادامه حل تست بی‌فایده است و پیشرفتی در کار نخواهد بود و باید دوباره برگردیم و مطالب خلاصه شده را به صورت دقیق‌تر و کامل‌تر از قبل بخوانیم. کسانی که خوب درس نمی‌خوانند و یکسره به سراغ تست‌ها می‌روند، عملاً وقت بیشتری را از دست می‌دهند.

     در هنگام تست‌زنی سرعتی پیش از کنکور، سعی کنید که برخی از مهارت‌‌های مربوط به تست‌زنی را هم حتماً فراگرفته یا تمرین کنید. این مهارت‌ها به شما کمک خواهد کرد تا در جلسه آزمون سراسری، با آرامش و سرعت بیشتری تست‌زنی کنید. از جمله این مهارت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1-    اولویت‌بندی دروس اختصاصی

بیشتر مشاوران و افرادی که کنکور موفقی را پشت سر گذرانده‌اند، معتقدند که سؤالات دفترچه را باید بترتیب  پاسخ داد. شما نیز سعی کنید که این موضوع را در تمرین‌های تست‌زنی انجام دهید تا بعداً به صورت راحت‌تر بتوانید به تست‌زنی در کنکور مبادرت نمایید. بعد از اینکه تمام سؤالات ساده همه درس‌ها را جواب دادید و مطمین شدید که دیگر سؤال ساده‌ای برای جواب دادن وجود ندارد، مدت مشخصی را بسته به زمان باقی‌مانده (مثلاً نیم ساعت) برای درس‌های دارای ضریب بالاتر (مثلاً درس‌های ضریب چهار) کنار بگذارید و سعی کنید که به سؤالات بیشتری از آن درس‌ها تا حد امکان جواب دهید.

2-   توجه به درس‌های با انحراف معیار منفی بالا

درس‌هایی که خیلی‌ها از آنها بیزارند و اصلاً در کنکور به آنها اعتنایی نمی‌کنند، ‏می‏توانند برای شما الهه شانس باشند؛ مثلاً در گروه آزمایشی علوم انسانی، داوطلبان از تست‌های ریاضی بیزارند. در گروه آزمایشی علوم تجربی، درس‌های ریاضی و فیزیک کمتر طرفدار دارد. در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی نیز، درس شیمی کمتر طرفدار دارد. هنگام تمرین تست‌زنی سرعتی سعی کنید به این درس‌ها توجه کنید و به هر چند تست که می‌توانید از این دروس جواب دهید، پاسخ دهید. پرداختن به این موضوع باعث خواهد شد تا وضعیت شما در میان سایر داوطلبان بهتر شود؛ البته اگر این درس‌ها را اصلاً مطالعه نکرده‌اید، نگران نباشید و تمرکز خود را روی درس‌های دیگر قرار داده و وقت خود را به آن دروس اختصاص دهید.

3- لازم نیست که همه مطالب یک تست را بدانید

 برای پاسخ دادن به بعضی از تست‌ها، نیاز به دانستن همه مطالب مورد نظر طراح نیست و فقط با دانستن بخشی از تست،‏ می‏توانید گزینه‌های نادرست را از درست جدا کنید و خود را به جواب صحیح برسانید؛ پس، از همین الان سعی کنید تا این مهارت را در خود پرورش داده یا بالا ببرید؛ زیرا می‌توانید با دانستن بخشی از تست و دقت در نکته خواسته شده، جواب را پیدا کنید.

4-   پرهیز از استفاده از راه حل‌های طولانی

معمولاً در درس‌های فیزیک و شیمی و ریاضی، که سؤالات کنکور به صورت مساله‏ است، جواب‌ها نیاز به راه حل‌های طولانی ندارند و عمدتاً یک یا دو نکته خاص مورد نظر طراح ‏هستند؛ بنابراین، هنگام حل این تست‌ها، اگر دیدید که به محاسبات طولانی و استفاده از فرمول‌های زیاد نیاز است، بلافاصله باید متوجه شوید که از نکته مورد نظر طراح دور افتاده یا در جایی اشتباه کرده‌اید. در بسیاری از موارد نیز شکل کشیدن یا عدد گذاری در سؤالات ریاضی در رسیدن به جواب صحیح، کمک زیادی می‌کند؛ پس این نکات را نیز به خاطرتان بسپرید و طبق آن به تمرینات تست‌زنی خود ادامه دهید.

     نکته دیگری که در اینجا می‌توان عنوان کرد، این است کهبسیاری از دوستان، وقتی به سؤال دشواری برخورد می‌کنند، از اینکه می‌توانند آن را به طور کامل حل کنند، خوشحال می‌شوند. آنها بعد از فرمول‌نویسی و جای‌گذاری اعداد، به اندازه کافی به محاسبات و عملیات اهمیت نمی‌دهند و وقتی به جواب نزدیک می‌شوند، خوشحال از رسیدن به جواب نهایی، بعضی از محاسبات ساده را دست کم می‌گیرند و با یک لحظه غفلت، در پیدا کردن جواب نهایی اشتباه می‌کنند. یادتان باشد که در تست، پیدا کردن راه حل کافی نیست؛ بلکه رسیدن به جواب آخر است که مهم است.

5-   موکول نکردن انتخاب جواب به بعد

وقتی روی یک تست انرژی گذاشتید و برای یافتن جواب آن فکر کردید و نهایتاً به دو گزینه تردیدی رسیدید، با خود نگویید که بعداً اگر به سراغ آن بیایید شاید راه بهتری به ذهنتان برسد؛ بلافاصله جواب را همان موقع انتخاب کرده و به احساس اولیه خود در مورد جواب عمل کنید. رد شدن از تست و بازگشت دوباره به آن، مستلزم صرف وقت اضافی و بررسی دوباره تست است؛ بدون اینکه اطلاعات اضافه‌تری به شما بدهد یا شک شما را برطرف سازد.

6-   تکنیکی تست بزنید

سعی کنید که به تکنیک‌های شناسایی گزینه‌های متضاد و مشابه و نیز تکنیک‌های شناسایی گزینه‌های انحرافی مسلّط باشید؛ در عین حال، باید سعی کنید که به جای صرف وقت برای علامت زنی بی‌هدف گزینه‌ها فقط بر مبنای احتمال و حدس، ابتدا به صورت یورشی و تهاجمی به شکار گزینه‌های ساده در کل سؤالات بروید و این شکارهای پر ارزش و در عین حال ساده و سهل‌الوصول را بی‌جهت از دست ندهید، و بعد از اینکه به سؤالات ساده جواب دادید، دیگر سؤالات را با علامت‌های ضربدر، به علاوه و منفی علامت گذاری کرده و در دور بعدی، روی برخی از سؤالات، بیشتر فکر کرده و از بعضی از آنها بسرعت بگذرید. انجام این کار باعث می‌شود تا زمان شما به آسانی از بین نرود.

بعضی اوقات از شما خواسته ‏می‏شود که درستی یک جواب را در چهار فرمول داده شده، بررسی کنید. یکی از تکنیک‌های تست‌زنی این است که به جای حل کامل محاسبه جواب، جواب‌های داده شده را در فرمول قرار دهید و ببینید که آیا تساوی داده شده برقرار‏ می‏شود یا خیر.

7- امان از بی‌دقتی !

یکی از مشکلات بسیار شایعی که داوطلبان در تست‌زنی دچار آن می‌شوند بی‌دقتی است. بی‌دقتی، یک مشکل مهارتی است و با کمی تمرین می‌توانید آن را برطرف کنید. بهتر است که موارد مربوط به بی‌دقتی خود را در دوره تست‌زنی تمرینی یادداشت کرده و با تمرین، در رفع آن تا زمان برگزاری کنکور تلاش کنید. از جمله شایع‌ترین بی‌دقتی‌ها می‌توان به تمرکز نداشتن، نخواندن تمام گزینه‌ها، اشتباه کردن در محاسبات ساده مانند ضرب و تقسیم، انتخاب گزینه غلط به جای جواب (مثلاً زمانی که پاسخ سؤال عدد 3 باشد، به جای انتخاب گزینه 2 که جواب 3 دارد، گزینه 3 انتخاب می‌شود)، تطبیق ندادن شماره پرسشنامه با دفترچه سؤالات و ... اشاره کرد.

8- هیچ وقت دیر نیست

اگر فقط یک روز به آزمون سراسری باقی مانده، هرگز نگویید که مطالعه دیگر بی‌فایده است و شما شانسی برای قبولی در این آزمون ندارید؛ در حقیقت، باید زمان ارایه شده در کنکور، بسیار کمتر از زمان لازم برای پاسخگویی به همه سؤالات باشد و سختی و مشکل بودن برخی از سؤالات، بسیار بیشتر از حدی باشد که بتوان همه آنها را در مدت تعیین شده جواب داد. در این حالت، دیگر استفاده از واژه "بی‌فایده" برای مطالعه، بی‌معناست؛ زیرا حتی یک نیم نگاه به یک صفحه کتاب، ‏می‏تواند در رساندن شما به جواب یک تست، تعیین کننده باشد.

9-   اعتماد به نفستان را تقویت کنید

میزان اعتماد به نفس می‌تواند بر درصد پاسخ‌دهی به تست‌های کنکور نیز مؤثر باشد. افرادی که از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند، احتمال بیشتری دارد تا به تست‌هایی که در جواب آنها دچار شک هستند بیشتر پاسخ درست دهند؛ از طرف دیگر، افراد دارای اعتماد به نفس پایین، احتمال بیشتری دارد که در هنگام مرور پاسخ ها به درستیِ آنها شک کنند و این پاسخ‌ها را عوض کنند؛ پس سعی کنید که بدون استرس و اضطراب و با تکرار این موضوع که تلاش خود را کرده و می‌توانید از همه آنچه که قبلاً مطالعه کرده‌اید بهره ببرید، به مطالعه تست‌ها و جواب دادن به آنها بپردازید. این مهارت را نیز باید از همین الان تمرین کنید تا اگر در جلسه آزمون سراسری، مساله‌ای باعث اتلاف وقت شما شد یا هر مشکل دیگری پیش آمد، شما بدون اینکه دچار استرس شوید به آزمون خود ادامه دهید. برای اینکه اعتماد به نفستان را بالا ببرید، خودتان را تصور کنید که در جلسه آزمون سراسری هستید و همه سؤالات برای شما آسان است، و یا اینکه با سؤالات سختی مواجه شده‌اید و در حالی که دیگر داوطلبان نمی‌توانند به آنها پاسخ بگویند، شما براحتی به آن سؤالات جواب می‌دهید. 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ خرداد ۹۷ ، ۰۹:۲۲
Mirrashid

hawas

راهکارهایی برای مقابله با حواس پرتی:

این مبارزه را جدی بگیرید

یک بار، دو بار، سه بار  از روی صفحۀ کتاب  می­خوانم، اما اصلاً نمی‌توانم تمرکز کنم. واژه­ها بدون آنکه متوجه معنی آنها شوم، از جلوی چشمانم رژه می­روند. یک نفس عمیق می ­کشم و سعی می‌کنم که دقتم را بیشتر کنم، اما بعد از خواندن چند جمله، دوباره ذهن و دلم از کتاب و درس فاصله می­ گیرد و به قول معروف: «من در میان جمع و دلم جای دیگر است!»

موقع تست زدن نیز همین مشکل را دارم. هنوز سؤال را به طور دقیق نخوانده­ام ، ذهنم درگیر گزینه ­ها می ­شود، و هنوز خواندن چهار تا گزینه را تمام نکرده­ ام به فکر سؤال‌های بعد و تست‌های درس بعدی هستم. این روزها مشکلم چند برابر شده­ است؛ فکر اینکه اگرکنکورم خوب نشود، چه کنم، اینکه اگر رتبـۀ خوبی کسب نکنم، پیش خانواده و معلم‌هایم شرمنده خواهم شد، اینکه اگر در رشته­ ای که می‌خواهم قبول نشوم، چه کنم، و ده‌ها «اگر» دیگر، ذهنم را به خود مشغول می‌کند و تمرکزم را به صفر می ­رساند.

آن چه خواندید، درد دل یک کنکوری است که بی‌شک حرف دل تعداد قابل توجهی از داوطلبان آزمون سراسری است؛ افرادی که از عدم تمرکز و به قولی حواس پرتی رنج می­برند و به جای اینکه روی کاری بخوبی تمرکز کنند، ذهنشان درگیر افکار پراکنده و وراجی­ های دایم مغزشان است و در نتیجه  نمی ­توانند به آرزوها و امیدهای خود برسند؛ زیرا کیفیت زندگی ما بر اساس میزان تمرکز ماست؛ در واقع خوشبختی و موفقیت ما بستگی به توانایی­مان در متمرکز کردن انرژی­ هایمان دارد.

در کل می­ توان گفت فردی که تمرکز ندارد، هرگز قادر نخواهد بود که دید درستی نسبت به دنیای خود داشته ­باشد. این فرد مسایل را بزرگ می­کند و هر تفکری، محور اصلی ذهنش می­ شود و بشدت آن را درگیر می­ کند. چنین فردی همه چیز در  زندگی­اش (از جمله مشکلاتش) بزرگ، روشن، رنگی و نزدیک است، و همه چیز برای وی، درست در مقابل چشمش قرار دارد و در نتیجه نمی­ تواند تمرکز کند.

چه باید کرد ؟

*آیا زمانی که فیلم جالبی می‌بینید یا با دوستتان دربارۀ مطلب مورد علاقةتان صحبت می­کنید، باز هم حواستان پرت می­شود؟ نه؛ زیرا وقتی توجه شما به چیزی معطوف می­ شود و جذب فعالیتی می­ گردد، ذهنتان طبیعتاً آرام می­گیرد. به همین دلیل است که بسیاری از سرگرمی­ ها می­ توانند آرامش بخش باشند. حال هر اتفاقی که در اطرافتان بیفتد، اصلاً متوجه آن نخواهید شد؛ در واقع حتی متوجه گذر زمان هم نمی‌شوید.

برای رسیدن به چنین وضعیتی، باید  مطالعه یا تست زدن را با درسی که آن را دوست دارید، آغاز کنید.

* هنگام مطالعه یک فصل یا یک کتاب، اول به کل آن نظر بیندازید و سپس به مطالعه جزییات و زیر عنوان‌ها بپردازید؛ نه آنکه از همان آغاز فصل، پاراگراف به پاراگراف و بدون یک نگاه کلی به تمام فصل یا کتاب، مطالعه را شروع کنید. همچنین تمام مطالب را برای خودتان سازمان‌دهی کنید. با سازمان‌دهی مطالب می‌توان براحتی آنها را یاد گرفت، حفظ کرد و سپس به یاد آورد. برای یادگیری و حفظ موضوع و مطلبی، که دارای زیر مجموعه و زیرشاخه‌های متعدد است، آن را در یک سلسله مراتب منطقی قرار دهید و از کل به جزء و از بالا به پایین به زیرشاخه‌های جزیی‌تر تقسیم کرده و به خاطر بسپارید. پس از مطالعه هر فصل نیز ، خلاصۀ فصل را به دقت بخوانید، عنوان‌های درشت آن را از نظر بگذرانید و آنها را روی یک صفحه کاغذ بنویسید.

* شبکه‌های اجتماعی و بسیاری از سایت‌های موجود در اینترنت، آن‌قدر دارای جذابیت هستند که به شکل اعتیادآوری کاربران را به سمت خود می‌کشند. اگر هنگام کار کردن، مدام به این فکر می‌کنید که عکس‌تان چند عدد لایک خورده، بهتر است که با ابزارهای کنترلی، این اعتیاد را تحت کنترل در آورید. به همین منظور می‌توانید از افزونه­ هایی مانند (گوگل کروم) برای بلاک کردن سایت‌هایی مشخص در زمان‌های معین بهره ببرید، تا شاید از این طریق، ذهنتان بیشتر متمرکز شود.

* نوتیفیکیشن، ابزار بسیار مفیدی برای اطلاع سریع از اتفاقاتی است که در اپلیکیشن‌های مختلف روی می‌دهد؛ اما گاهی آن‌قدر تعداد این برنامه‌ها و اعلان‌هایشان زیاد می‌شود که نه تنها تمرکز بر هم می‌خورد، بلکه استرس نیز به این مجموعه اضافه می‌گردد. در همین راستا توصیه می‌شود که نوتیفیکیشن اپلیکیشن‌های غیرضرور را خاموش کنید یا حداقل در حین کار صدای موبایل خود را قطع کنید. دکتر نوایرز می‌گوید: «فقط 10 دقیقه در هر روز، خودتان را از وسایل الکترونیکی مثل تلفن‌همراه، لپ‌تاپ و بازی‌ها و ضبط‌صوتتان دور کرده و آنها را خاموش کنید و بعد روی یک کاغذ، همه مسایل مهم را، که باید به خاطر بسپارید، بنویسید و این کاغذ را همراه خودتان همه جا ببرید و چندین بار در طول روز به آن نگاه کنید. می‌توانید با خودتان شرط کنید که فقط روزی دو یا سه بار ایمیل‌هایتان را بررسی کنید و تلفن همراهتان را از خودتان دور نگه دارید تا وسوسه نشوید که هر دقیقه آن را بررسی کنید.»

* مغز شما برای عملکرد مناسب به اکسیژن احتیاج دارد. دکتر بلیر می‌گوید: «وقتی خسته هستید، تنفس شما عمیق نیست و در نتیجه میزان اکسیژنی که از طریق خون به مغزتان می‌رسد کاهش می‌یابد و این مساله روی عملکرد مغز شما تاثیر می‌گذارد. همین موضوع ساده می‌تواند باعث بروز «ذهن مه‌آلود» شود. حالت مشابه دیگر، اضطراب و ناراحتی است که باعث می‌شود تنفس به صورت ایده‌آل انجام نشود و فرد تند  ‌تند و غیرعمیق نفس بکشد یا تنفس خود را حبس کند.»

ورزش کردن، بهترین راه‌حل ممکن برای رساندن حد ماکزیمم اکسیژن به مغز است، اگر تازگی‌ها خیلی فراموشکار شده‌اید، یک برنامه ورزشی منظم، و نه خیلی سخت و طاقت‌فرسا، برای خودتان تدارک ببینید؛ حتی می‌توانید یک برنامه پیاده‌روی چنددقیقه‌ای روزانه برای خودتان در نظر بگیرید و بعد از مدتی متوجه شوید که ذهنتان چقدر شفاف‌تر و دقیق‌تر شده است.

* یک ذهن آشفته و مشوّش، نیاز دارد که هر چند وقت یک بار تمیز شود. برای انجام این کار، لازم است که انتظارات منفی از خود را رها کنید و بگذارید که آرامش جای آن را بگیرد. ذهن انسان در آرامش بهترین عملکرد را دارد؛ بنابراین، هر تکنیکی در جهت تقویت این قابلیت‌ها بیاموزید، برای مغزتان مفید است؛ البته راه‌های رسیدن به آرامش برای افراد مختلف، متفاوت است. فعالیت‌هایی مانند مدیتیشن، دعاو نیایش، تصویرپردازی، یوگا، دویدن، شنا، کوهنوردی و ... نیز می­تواند راهکارهای مناسبی برای شما باشد.

* یکی از کار‌هایی که به تمرکز حواس شما کمک می‌کند این است که میز یا مکان مطالعه خود را همیشه مرتب نگه دارید و همواره برای مطالعه، کاغذ و قلمی همراه خود داشته باشید و نت برداری کنید یا خلاصه‌ای از مطالب را یادداشت کنید تا در فضای روانی درس و مطالعه قرار داشته باشید. ضمناً برای خودتان سؤال مطرح کنید، و در صورتی که تعدد کار‌ها و فعالیت‌های غیردرسی، باعث عدم تمرکز شما می‌شود، آنها را به حداقل ممکن برسانید و سپس مطالعه را شروع کنید.

* اگر مشکلات شخصی، اجتماعی، خانوادگی و باعث عدم تمرکز حواستان می‌شود، بدانید که زندگی فردی هیچ کس، خالی از مشکل نیست و ذهن هیچ فردی نیز خالی محض نیست؛ از طرف دیگر، با صرف فکر و مشغولیت ذهنی درباره چنین مشکلاتی، هیچ دردی دوا نخواهد شد؛ پس به خود تلقین کنید که هنگام درس یا مطالعه، باید ذهن خود را از آن مسایل رها کنید.

* به مقدار کافی بخوابید؛ زیرا در هنگام خواب است که اطلاعات جدید در مغز پردازش می‌شوند.

* اگر نمی‌توانید عوامل برهم خوردن تمرکز را حذف کنید و مدام در حین کار به آنها فکر می­ کنید، بهتر است حداقل ترتیبی دهید که این عوامل در زمان­ های مشخصی وقت شما را تلف کنند. به همین منظور، همیشه دفترچه‌ای را در کنار خود داشته باشید و هر زمان که به فکر سوژه‌ای افتادید که وقتتان را هدر می‌دهد، آن سوژه را روی کاغذ یادداشت کنید. با استفاده از این روش، فشار از روی ذهن شما برداشته می‌شود و خیالتان راحت است که بعد از اتمام کار، می‌توانید به کلیه فعالیت‌های بیهوده خود بپردازید. 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ خرداد ۹۷ ، ۰۹:۱۶
Mirrashid

حل تمرین فصل اول شیمی دهم دریافت حل تمرین فصل اول شیمی دهم


حل تمرین فصل دوم شیمی دهم دریافت حل تمرین فصل دوم شیمی دهم


حل تمرین فصل سوم شیمی دهم دریافت حل تمرین فصل سوم شیمی دهم

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۳ خرداد ۹۷ ، ۱۶:۳۷
Mirrashid

حل تمرین های فصل اول شیمی یازدهم دریافت حل تمرین فصل اول شیمی یازدهم


حل تمرین های فصل دوم شیمی یازدهم دریافت حل تمرین فصل دوم شیمی یازدهم


(جدید)حل تمرین دوره ای فصل دوم شیمی یازدهمدریافت حل تمرین دوره ای فصل2


حل تمرین های فصل سوم شیمی یازدهم دریافت حل تمرین فصل سوم شیمی یازدهم

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۳ خرداد ۹۷ ، ۱۵:۴۹
Mirrashid