دبیرستان البرز

دبیرستان دخترانه البرز

دبیرستان البرز

دبیرستان دخترانه البرز

۳ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۷ ثبت شده است

چگونه شبهای امتحان را بگذرانیم؟
دقت کرده اید یک سری از بچه ها که اصلا در طول سال عین خیالشان هم نیست می آیند یک دفعه سر امتحان ها می ترکانند؟! ما به این دوستان عزیز که مورد لعن و نفرین ما هستند، می گوییم «خوش شانس». انگار که فقط دو صفحه خوانده اند و همه مطالب هم از همان دو صفحه آمده است. در این مقاله می خواهیم بررسی کنیم، چگونه می توانیم در ایام امتحانات خوش شانس باشیم. البته ما اسمش را شانس نمی گذاریم، آن را هوشمندی نامگذاری می کنیم. در همه جای دنیا هنر آزمون دادن یکی از فاکتورهایی است که در تلاش برای سنجش آن هستند، پس اگر سواد شخصی بیشتر از دیگری باشد، تضمین کننده موفقیت او در یک آزمون نمی شود.
اولین موردی که باید دقت کنید آن است که هوشمندانه عمل کنید. شب امتحان درسی که هنوز نصفی از آن باقی مانده است، تلاش نکنید که از اسرارش مطلع شده و به کنه مطالب پی ببرید! معمولا معلم ها قبل از امتحانات در جلسه آخر کلاس به مباحثی که خیلی روی آن تاکید دارند اشاره می کنند؛ سعی کنید سهم بیشتری از تمرکزتان را بر روی این مباحث قرار دهید.
اولویت اصلی خواندن شما، تمرینات خود کتاب است. حتی امتحاناتی که توسط معلمان طراحی می شود و مثل امتحانات نهایی سراسری نیستند، باید درصدی از سوالات متن کتاب را شامل شوند. در نتیجه خواندن از روی پاسخ سوالات کتاب برای آماده سازی امتحان آن درس کفایت نمی کند. تمریناتی که در طول سال برایتان سخت بوده و بار اول نتوانستید آن ها را حل کنید، بگذارید جلویتان و از سیر تا پیاز راه حل آن ها را بنویسید.
شب امتحان تا آنجا که راه دارد، شامی سبک بخورید؛ نان و پنیر و هندوانه، یا سالادی مغذی. در این حالت صبحانه را با اشتهای بیشتری میل خواهید کرد. به علاوه سعی کنید ترکیب کربوهیدرات و پروتئین را حتما سر میز صبحانه داشته باشید. ویتامین C شما را سرحال و سرزنده می کند، خوب است که آب پرتقال طبیعی یا میوه هایی از این دست را در کنار صبحانه اصلی خود میل کنید.
یکی از راه هایی که می توانید استرس را از خودتان دور کنید این است که از راه خانه تا جلسه امتحان موسیقی مورد علاقه تان را گوش دهید و سعی کنید مقداری پیاده روی داشته باشید. حتما هماهنگ کنید که نه خیلی دیر و نه خیلی زود سر جلسه حاضر شوید؛ زود رفتن هم باعث افزایش استرس می شود. از دوستانی که تا لحظه آخر در حال درس خواندن هستند و همیشه آیه یاس می خوانند دوری کنید.   

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۲ ارديبهشت ۹۷ ، ۰۹:۱۷
Mirrashid

جمع بندی


هر چه به زمان برگزاری آزمون سراسری نزدیک‌تر می‌شویم، تفاوت در نوع مطالعه در ماه‌های پایانی و بخصوص ماه آخر، بیشتر می‌شود. بیشتر داوطلبان در ماه‌های نزدیک به زمان برگزاری کنکور، دیگر به سراغ مطالعه مطالب جدید نمی‌روند و راهکارهای دیگری را برای آمادگی در این آزمون در پیش می‌گیرند. یکی از مهم‌ترین این راهکارها، که نقش زیادی در قبولی شما دارد، این است که تمام آنچه را که قبلاً مطالعه کرده‌اید، در این دوره جمع‌بندی کنید تا مطالب به صورت بهتر و تثبیت شده‌تری در ذهن شما جای بگیرد. با توجه به اهمیتی که دوره جمع‌بندی برای همه داوطلبان آزمون سراسری دارد، در این مقاله سعی می‌کنیم تا شما را با روش‌های صحیح و اصولی دوره جمع‌بندی آشنا کنیم.

در مقالات قبلی بارها اشاره کرده‌ایم که وضع درسی هر یک از داوطلبان با داوطلبان دیگر، کاملاً متفاوت است، و به همین دلیل، هر یک از شما باید با توجه به شرایط مطالعاتی، برنامه درسی و آمادگی خودتان تصمیم بگیرید که از چه زمانی و چگونه به جمع‌بندی مبادرت کنید؛ اما آنچه مهم است، این است که جمع‌بندی برای همه داوطلبان لازم است و هیچ یک از شما نمی‌توانید این بخش مهم را از برنامه آمادگی برای کنکور خود حذف کنید. یکی از علل اهمیت جمع‌بندی، این است که اگر هر مطلبی را که قبلاً مطالعه کرده‌اید، در زمان نزدیک به برگزاری کنکور بخوانید احتمال فراموشی آن کمتر است و بیشتر در ذهنتان می‌ماند و بازدهی بیشتری دارد. دوم اینکه هرگاه مغز در محدودیت زمانی برای یادگیری قرار بگیرد، بازدهی آن افزایش می‌یابد؛ به عبارت دیگر، مغز تمایل دارد که کارها را هر چه سریع‌تر انجام دهد؛ پس اختصاص زمانی خاص به جمع‌بندی، باعث خواهد شد تا مغز شما، مطالبی را که قبلاً آموخته و برایش آشناست، در یک مدت زمان کوتاه‌تر، بیشتر یاد بگیرد و بازدهی بیشتری در ارایه مطالب داشته باشد.

به عنوان یک داوطلب کنکور، در هر شرایطی که هستید، باید به دوره جمع‌بندی توجهی خاص نشان دهید؛ زیرا جمع‌بندی، باعث تثبیت مطالب در ذهن شما می‌شود و نیز سبب می‌شود تا شما از تلاش خود، بهتر و بیشتر نتیجه بگیرید. داوطلبان در این روزها به گروه‌های مختلفی تقسیم می‌شوند: عده‌ای که به اندازه کافی مطالعه کرده‌اند و الان وقت آن است که بخوبی و با یک برنامه‌ریزی دقیق شروع به جمع‌بندی نمایند. داوطلبانی که مطالعه خود را دیرتر شروع کرده‌اند و با توجه به شرایطشان ترجیح می‌دهند که یک ماه آینده و حتی کمی بیشتر را نیز به مطالعه مشغول شوند، و بالاخره گروهی که تا الان مطالعه نداشته‌اند و در نظر دارند تا طبق مطالعات و دانستنی‌های قبلی‌شان در آزمون شرکت کنند. به دلیل اینکه دسته اول از یک روند و برنامه‌ریزی درست و دقیق پیروی کرده و درست پیش رفته‌اند، باید مثل گذشته دوران جمع‌بندی را هم بخوبی به پایان ببرند. شما داوطلبان این گروه باید دقت کنید که دیگر سراغ مطالب جدید نروید؛ زیرا حجم مطالعاتی شما به اندازه کافی زیاد است و در این زمان فقط می‌توانید مطالب گذشته را مرور و جمع‌بندی نمایید. گروه دوم می‌توانند، بسته به حجم مطالعاتی و اطلاعات قبلی خود، تا پایان اردیبهشت و حتی یک هفته بعد از آن را هم به مطالعه مطالب جدید اختصاص دهند؛ اما پس از این زمان را حتماً به جمع‌بندی و مطالعه مجدد و تست‌زنی مطالبی بپردازید که تاکنون مطالعه کرده‌اید. داوطلبان عزیز این گروه اصلاً نگران نباشند؛ زیرا در این وقت باقی مانده هم بخوبی می‌توانند خود را به سطح خوب و قابل قبولی برسانند؛ اما گروه سوم باید توجه کنند که در این زمان باقی مانده هم با مطالعه چند مبحث مهم و اصلی، مرور، تست‌زنی این مباحث و رفع اشکال از آنها می‌توانند به وضعیت خوبی دست یابند؛ پس کمی همت را چاشنی مطالعه خود کنید تا بتوانید موفق شوید و بدون دغدغه، کنکور را پشت سر بگذرانید.

یکی از موضوعاتی که داوطلبان گروه دوم و سوم باید به آن توجه داشته باشند این است که به دلیل وقت کمی که دارند و باید به صورت گزینشی مطالعه کنند، برای آنها مطالبی که مهم‌تر هستند و هر سال از آنها تست می‌آید ارزش بیشتری برای مطالعه در مقایسه با مباحث دیگری که غالباً از آنها سؤال نمی‌آید، دارد؛ از این رو، هنگام مطالعه در ماه‌های آخر، اولویت برای این دو گروه از داوطلبان، با مرور فصل‌هایی است که ارزش سؤال‌خیزی و همچنین سرعت پیشرفت در مطالعه آنها نیز بیشتر است.

ویژگی‌ها و اصول کلی دوره جمع‌بندی

1-  به جای مطالعه مطالب جدید، روی مطالب خوانده شده تمرکز می‌کنیم؛

2- مطالبی را که نیاز به تکرار و مرور دارند، از مباحثی که کمتر به این کار نیاز دارند، تفکیک نموده و تعداد و مقدار مرورها را نسبت به نیاز خود مشخص می‌کنیم؛

3-روی اشکالات خود در هر درس تمرکز کرده و به طور موضوعی آنها را برطرف می‌کنیم؛

4-مطالعه ما انتخابی می‌شود؛ به این معنی که مطالعه مطالب را بر اساس اهمیت آنها در سؤالات کنکور و ضعف درسی خود، اولویت‌بندی می‌کنیم؛

5- روی تنظیم وقت و سرعت عمل در جلسه آزمون سراسری (اجرای تست‌های سرعتی) تمرین و تمرکز می‌کنیم؛

6- مرور جامع همه دروسی که قبلاً مطالعه شده مهم است؛

7- سراغ یادگیری مطالب جدید نروید، بلکه مطالب یاد گرفته شده را طوری تمرین کنید که برایتان کاربردی شده و تبدیل به مهارت شود؛

8-  کلاس‌های یادگیری تعطیل شوند (جلسات تست جزو این مورد نیست)؛

9- ساعات درس خواندن خود را افزایش ندهید، بلکه اگر ممکن بود، حتی مقداری از آن ساعات را کم کنید؛

10- فقط منابع و جزواتی را که خواند‌ه‌اید دوره کنید و از منبع جدید استفاده نکنید؛

11- مرور دروس، نه خیلی ریز و وسواسی و نه خیلی سرسری باشد؛

12- ساعت خوابیدن و بیدار شدن را مطابق کنکور (شب  تا صبح) تنظیم کنید.

در دوره جمع‌بندی باید دروس را در فاصله زمانی کوتاهی مطالعه کنید. تاکنون سعی می‌کردید هر درسی را که بلد نیستید یا نخوانده‌اید، دوباره مطالعه کنید، اما در فرصت یکی دو ماهه تا کنکور، انجام این کار امکان پذیر نیست. در این دوره، مطالعه شما باید انتخابی باشد و مباحثی را که در بودجه‌بندی سؤالات کنکور ارزش سؤالی بیشتری دارند مدّ نظر قرار داده و مباحثی را که دشوارند و تسلّط بر آنها به سختی به دست می‌آید، از برنامه مطالعاتی خود خارج کنید؛ در واقع، در دوره جمع‌بندی، وقت و زمان به شما می‌گوید که چه تکالیفی را باید انجام دهید و چگونه باید انجام دهید. در این دوره، روش مطالعاتی، تکنیک مرور دروس، برنامه‌ریزی و نحوه بهره‌گیری شما از منابع مطالعاتی، در مقایسه با دوره‌های قبل، تغییر می‌کند.

 

آغاز و پایان جمع‌بندی

شروع دوره جمع‌بندی برای دانش‌آموزان و فارغ التحصیلان و گروه‌های مختلف، که در سطح آمادگی گوناگونی قرار دارند، و شیوه و سبک مطالعاتی هر داوطلب با داوطلب دیگر، تا حدودی متفاوت است. ما نمی‌توانیم به شما داوطلبان بگوییم که چگونه و به چه شیوه‌ای مطالعه کنید. دوران جمع‌بندی نیز همان طور است و هر داوطلب باید، با توجه به توان و خصوصیات مطالعاتی‌اش، یک برنامه جمع‌بندی مناسب را برای خود تدارک ببیند؛ به عنوان نمونه، آرزو، به عنوان داوطلب گروه آزمایشی علوم تجربی، در درس شیمی ضعیف است و در دوره جمع‌بندی سعی می‌کند تا مباحثی از این درس را که قبلاً مطالعه نموده است، چندین بار مرور، تست‌زنی و سپس رفع اشکال نماید، اما مریم سعی می‌کند تا در دوره جمع‌بندی، بیشتر وقت خود را روی تست‌زنی سرعتی و رفع اشکال‌های تستی خود قرار دهد؛ زیرا او در تست زنی ضعیف است.

با اینکه مراحل جمع‌بندی، بسته به نیاز و شرایط هر داوطلب، فرق می‌کند، اما عموماً شامل سه مرحله است که همه داوطلبان می‌توانند این سه مرحله را با توجه به حجم مطالعاتی خود در مدت زمان مشخص اجرا کنند.

مرحله اول

در این مرحله سعی کنید مطالب خوانده شده‌ای را که نیاز به مرور دارند، در دوره زمانی کوتاهی مرور کنید. در این مرحله می‌توانید از یادداشت‌ها و خلاصه نویسی‌ها استفاده کنید. برای انجام این کار به سراغ مباحثی بروید که اولاً ارزش سؤالی بیشتری در بودجه‌بندی سؤالات کنکور دارند و ثانیاً سریع‌تر درک می‌شوند. از مطالعه مطالب دشواری که نمی‌توانید بر آنها مسلّط شوید یا خواندن آنها وقت‌گیر است، پرهیز کنید. در این مرحله تلاش کنید تا دروس نیمه تمام را تمام  کرده و منابع خود را به کتاب درسی و بخشی از تست‌های مربوط به آن موضوع، محدود کنید. این کار را در صورتی انجام دهید که وقت زیادی را از شما نگیرد. چنانچه حجم زیادی از یک یا دو درس، باقی‌مانده است، از مطالعه آن صرف نظر کنید؛ زیرا تمام کردن آنها به قیمت مسلط نبودن بر پاره‌ای از دروس یا فراموش کردن بسیاری از مطالبی تمام می‌شود که قبلاً آنها را آموخته‌اید.

داوطلبانی که سال آخر هستند باید در نظر داشته باشند که با توجه به اینکه امتحانات ترم دوم در اردیبهشت ماه برگزار می‌شود، جمع‌بندی دروس این نیمسال را در فواصل امتحانی ترم دوم انجام دهند تا از دوباره کاری و اتلاف وقت جلوگیری شود. اگر به مطالب دروس ترم دوم مسلّط هستید، پس از مرور یادداشت‌های مربوط به هر درس، در فواصل بین امتحانات تست‌هایش را بزنید و به این ترتیب، امتحانات ترم دوم را به خدمت کنکور در آورید.

مرحله دوم

این مرحله، مرحله اصلی جمع‌بندی محسوب می‌شود. در این دوره، روی برطرف کردن اشکالات متمرکز شوید و در صورت لزوم، تعدادی از مباحث هر درس را نیز به طور کامل دوره کنید. برای انجام این کار، این فاصله زمانی را به فاصله‌های سه روزه تقسیم و تست زنی کنید و قسمت‌های اشکال دار را مجدداً مطالعه و تمرین کنید. در صورت داشتن وقت، یک نیم روز را نیز به مرور یک درس عمومی اختصاص دهید. بهترین منبع برای آزمون‌ها، همان سؤالات دوره‌ای آزمون‌های سراسری سال‌های قبل است.

در این مرحله سعی کنید تا در بعضی از جلسات در ساعات اولیه صبح، لباس رسمی بپوشید؛ به همان صورتی که قرار است در جلسه کنکور حاضر شوید، و مانند جلسه کنکور، پشت میز بنشینید و بدون ترک محل و با تنظیم وقت، به سؤالات پاسخ دهید. ابتدا به مجموعه‌ای از تست‌ها به صورت دفترچه‌ای پاسخ دهید. دروس ادبیات، عربی، دین و زندگی و زبان را در طی 75 دقیقه، و سپس به تست‌های دروس اختصاصی به همان صورتی که در دفترچه سؤالات کنکور می‌آید با همان وقت و شرایط کنکور پاسخ دهید. به خاطر داشته باشید که دقیقاً راس ساعت 8:30 صبح، پاسخگویی به آزمون را شروع کنید و به هیچ عنوان برای پاسخ به سؤالات دروس عمومی، از وقت دروس اختصاصی قرض نگیرید و هر دسته را در مهلت زمانی خود پاسخ دهید. توصیه ما به شما این است که روند ارایه سؤالات در دفترچه را نیز رعایت کنید؛ یعنی به ترتیب سؤالات دفترچه پیش بروید؛ زیرا برای طراحی چیدمان سؤالات در دفترچه، کارهای روان‌شناختی زیادی انجام شده است و اگر دانش‌آموزی به این ترتیبِ پاسخگویی به پرسش‌ها عادت ندارد و با این چیدمان به هم می‌ریزد و نمی‌تواند به سؤالات پاسخ دهد، توصیه می‌کنیم که بر اساس روش خودش کار را پیش ببرد.

هدف از انجام این کار، آن است که خودتان را به سه یا چهار ساعت نشستن در جلسه کنکور با لباس رسمی و فکرکردن و امتحان دادن عادت دهید تا در این جلسه، مسلّط‌ تر از قبل همراه با صبر و حوصله بیشتری عمل کنید؛ سپس سؤالات را تصحیح کنید و درصد بگیرید و اشکالات خود را مشخص کنید. چون سؤالات کنکور تقریباً از همه مطالب کتاب درسی است، پاسخ دادن به یک آزمون دوره‌ای، مثل آن است که شما کتاب را یک بار ورق زده و آن را یک بار سریعاً مرور کرده‌اید. پس از درصدگیری، بررسی کنید که اشکالات شما چیست و کدام مبحث یا فصل را خوب نخوانده‌اید و در کدام مبحث، مطالب را می‌دانید، ولی بر آن مطالب مسلّط نیستید و برای تسلّط بر آن، به تمرین و تست بیشتری نیاز دارید. در نیم روز بعدی دو درس بخوانید، و نیم روز باقیمانده را نیز صرف مطالعه یکی از دروس عمومی کنید و ساعات نیم روز بعدی را نیز، هر گونه که خودتان صلاح می‌دانید، بین دروس تقسیم کنید.

در موقع مرور، به منظور رفع اشکال می‌توانید درس‌های عمومی و اختصاصی را به صورت یک در میان انتخاب کنید و بخوانید. لزومی ندارد که برای همه درس‌ها به مقدار مساوی وقت بگذارید. قطعاً مرور و رفع اشکال بعضی از دروس، کوتاه‌تر و برخی دیگر طولانی‌تر خواهد شد. برای سه روز بعد، همین برنامه را تکرار کنید؛ به این ترتیب، چندین بار در آزمونی شبیه به آزمون سراسری شرکت می‌کنید و به همین میزان مجبور به مرور دروس و رفع اشکال آنها می‌شوید و مهم‌تر از همه، مهارت کنکور دادن را در خود بالا می‌برید. مزیت دیگر به کارگیری این روش، آن است که طی چندین آزمون، مباحث مهم کتاب درسی را به مقدار بیشتری دوره می‌کنید و با مفاهیم اصلی سؤالات کنکور در سال‌های قبل، آشنا می‌شوید.

سؤالی که در این بخش مطرح می‌شود، این است که چطور باید به رفع اشکال بپردازیم. روش رفع اشکال هر دانش‌آموز باید بر اساس تشخیص و سلیقه خودش بوده و نباید مقید به یک روش خاص باشد؛ اما برای سهولت انجام این کار، توصیه‌هایی هست که می‌توانید آنها را رعایت کنید. یک تکنیک کاربردی آن است که به پاسخنامه رجوع کنید و بعد از مطالعه پاسخنامه، سعی کنید که آن قسمت از پاسخ را در کتاب و جزوه خودتان پیدا کرده و مطالعه کنید. همزمان با این روش می‌توانید چند نمونه تست مشابه با آن سؤال را پیدا کنید و آنها را هم حل کرده و رفع اشکال کنید.

مرحله سوم

این مرحله، آخرین دوره جمع‌بندی است. در این مرحله، بدون پرداختن به تست، یادداشت‌ها، فرمول‌ها و نکات مهم جمع‌آوری شده را بخوانید و آماده شرکت در جلسه آزمون سراسری شوید.

نکته‌ای که در دوران جمع‌بندی باید مورد توجه قرار گیرد این است که برای این دوران، اولویت کار خودتان را تمرین و حل آزمون‌های سراسری چند سال اخیر قرار دهید، و دوم اینکه اگر برایتان امکان‌پذیر است، آزمون‌های سه روز یک بار دوران جمع‌بندی را در محلی غیر از خانه، مثل کتابخانه‌های عمومی یا در مدرسه خود، برگزار نمایید، و تا آنجا که امکان دارد، سعی کنید که محیط برگزاری این آزمون‌ها را در شبیه‌ترین حالت به جلسه برگزاری آزمون سراسری قرار دهید. 



۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۰ ارديبهشت ۹۷ ، ۱۶:۲۲
Mirrashid


استرس؛ سودمند یا زیان‌آور؟!

این روزها وقتی دانش‌آموزی را برای پاسخگویی در سر کلاس درس صدا می‌زنم، بیش از هر کلمه‌ای، واژه «‌استرس» را می‌شنوم. زمانی که از دانش‌آموزی می‌پرسم: چرا درس بلد نیستی؟ می‌شنوم: من خوانده‌ام و آماده هستم، اما پای تخته یا سر جلسه آزمون کتبی دچار استرس می‌شوم و همه چیز را فراموش می‌کنم.

باید بپذیریم که سخن از استرس ناشی از آزمون و پرسش درسی، گاه بهانه‌ای است از سوی برخی از دانش‌آموزان تا عدم آمادگی خود را در پشت این ادعا پنهان نمایند؛ اما گاه با دانش‌آموزی برخورد می‌کنیم که به دلیل استرس نمی‌تواند توانمندی‌های خود را ارایه دهد. این مساله در آزمون‌های پایان ترم، بویژه در آزمون سراسری، بیشتر به چشم می‌خورد. داوطلبانی با چهره‌های نگران، دستانی یخ کرده و قلب‌هایی چنان تپنده که گویی می‌خواهند از قفسه سینه فرار کنند! میزان استرس برخی از داوطلبان تا حدی است که سر جلسه آزمون دچار حالت تهوع می‌شوند و نمی‌توانند به سؤال‌ها پاسخ دهند.

چه باید کرد؟ با این استرسی که می‌تواند دقت و تمرکز را بشدت کاهش دهد و روی نتیجه آزمون تاثیر منفی قابل ملاحظه‌ای بگذارد، چگونه می‌توان مقابله نمود؟

کلی مک گونیگال، استاد روان‌شناسی دانشگاه استنفورد و متخصص روان‌شناسی سلامت، بهترین راه را برای رسیدن به یک نتیجه مطلوب، پذیرفتن و حتی مفید دانستن استرس می‌داند.

وی در این باره می‌گوید: «هنگام استرس زیاد، قلب شما به تپش می‌افتد و سریع‌تر نفس می‌کشید؛ حال اگر شما از این حالت واهمه داشته باشید، رگ‌هایتان منقبض می‌شود و می‌تواند موجب مشکلات جبران ناپذیری مانند بیماری‌های قلبی و عروقی شود؛ اما اگر توجه داشته باشید که تپش قلب و تنفس سریع باعث می‌شود که اکسیژن بیشتری به مغز شما برسد، بدنتان آمادگی پذیرش این تغییر و تحول را خواهد داشت و رگ‌هایتان منقبض نخواهد شد. شما همان تپش قلب را خواهید داشت؛ اما عروق خونی در حالت عادی باقی می‌ماند و در واقع اتفاقی که می‌افتد خیلی شبیه لحظاتی است که لذت و شجاعت را تجربه می‌کنید؛ در نتیجه، بی‌قراری‌تان کمتر می‌شود و اعتماد به نفس بیشتری پیدا می‌کنید.»

یافتن یک همدل و همزبان، راه مبارزه با استرس

انسان یک موجود اجتماعی است و برای زندگی اجتماعی آفریده شده است؛ در این میان، هورمون «اکسی توسین» به عنوان یک هورمون عصبی، غریزه اجتماعی بودن مغز انسان را تنظیم می‌کند و همدلی انسان را افزایش می‌دهد و حتی فرد را ترغیب می‌کند تا حمایت کسانی را که برایشان اهمیت قایل است، جلب کند.

در واقع ما باید هورمون اکسی توسین داشته باشیم تا مهربان‌تر و دلسوزتر شویم؛ اما آنچه که اکثر افراد نمی‌دانند، این است که اکسی توسین، هورمون استرس است.

کلی مک گونیگال در این باره می‌گوید: «وقتی اکسی توسین در پاسخ به استرس ترشح می‌شود، شما را تحریک می‌کند و به گونه‌ای به شما انگیزه می‌دهد تا جویای حمایت باشید و احساستان را با کسی در میان بگذارید؛ زیرا وقتی یکی دیگر با مشکلاتتان درگیر می‌شود، می‌توانید از حمایت او برخوردار شوید؛ این به معنای آن است که وقتی برای شما لحظات دشواری در زندگی پیش می‌آید، استرس کمک می‌کند تا در بین کسانی باشید که دوستشان دارید و دوستتان دارند؛ به عبارت دیگر، این هورمون با ویژگی‌های خاص خود، روابط اجتماعی ما را تقویت می‌کند‌. همچنین هورمون اکسی توسین به احیای سلول‌های قلب کمک می‌کند و هر گونه آسیب ناشی از استرس را بهبود می‌بخشد.»

پس بهتر است هنگامی که استرس زیادی را تجربه می‌کنید، به سراغ دوستی همدل، یاوری دلسوز یا مشاوری مجرب باشید و مشکل خود را با او در میان بگذارید و مطمین باشید که بیان کردن مشکلتان با وی و احساسی که دارید، می‌تواند شما را به آرامش برساند؛ در ضمن از گفت و گو با افرادی که به شما انرژی منفی می‌دهند، خودداری کنید.

سخن آخر

در یک تحقیق علمی در آمریکا، سی هزار انسان بزرگسال در طی هشت سال مورد بررسی قرار گرفتند. افرادی که استرس خیلی زیادی را در سال گذشته تجربه کرده بودند، 43 درصد افزایش خطر مرگ داشتند؛ البته این فقط شامل کسانی می‌شد که باور داشتند استرس برای سلامتی آنها زیان آور است؛ اما کسانی که استرس زیادی را تجربه کرده بودند، ولی عقیده‌ای بر مضر بودن استرس نداشتند، کمترین ریسک مرگ و میر را داشتند. ریسک مرگ و میر این افراد، حتی کمتر از کسانی بود که استرس نسبتاً کمی را در سال گذشته تجربه کرده بودند.

می‌خواهیم بگوییم که استرس در عصر حاضر و در جوامع کنونی‌، بخش جدایی‌ناپذیری از زندگی ما شده است و ما نمی‌توانیم آن را از زندگی‌مان حذف کنیم؛ اما اگر آن را بشناسیم، از آن نترسیم و آمادگی روبرو شدن با آن را داشته باشیم، داشتن استرس مشکل بزرگی نخواهد بود.

کلی مک‌گونیگال، با اشاره به همین نکته، می‌گوید: «اگر ذهنیتتان را نسبت به استرس عوض کنید می‌توانید پاسخ بدنتان را هم به استرس تغییر دهید. باید هر وقت دچار استرس زیاد می‌شوید، به خود بگویید این بدن من است که دچار تغییر حالت فیزیکی شده است و اکنون با این تغییرات فیزیکی، به من کمک می‌کند تا از پسِ چالش موجود بر‌آیم.»اگر هنگام استرس توجه داشته باشید که تپش قلب و تنفس سریع باعث می‌شود که اکسیژن بیشتری به مغز شما برسد، بدنتان آمادگی پذیرش این تغییر و تحول را خواهد داشت، و شما همان تپش قلب را خواهید داشت، اما عروق خونی در حالت عادی باقی می‌ماند؛ در نتیجه، بی‌قراری‌تان کمتر می شود و اعتماد به نفس بیشتری پیدا می‌کنید.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۰ ارديبهشت ۹۷ ، ۱۶:۱۶
Mirrashid